Waardigheid

Menselijke waardigheid, wat is dat? Blijkbaar is het fascinerend genoeg voor een Zuid-Afrikaanse filosoof/docent om naar Utrecht te reizen voor een driedaags symposium om daarover te praten. Dat vertelde hij, toen hij in de Starbucks ongevraagd aanschoof aan de tafel waar ik samen met Mark thee zat te drinken. Die had ik even daarvoor in de ogen gekeken.

img_20161012_135246Is het het echt waard, dat er dagenlang op de universiteit gedebatteerd wordt over menselijke waardigheid, terwijl we elkaar in het dagelijks leven straal voorbij lopen? In een wereld waar een handjevol mensen beslist over het lot van de hele wereldbevolking? En zij die arme docent laten geloven dat zijn definitie van menselijke waardigheid er werkelijk toe doet?

Ik geloofde in hem. Niet vanwege zijn concepten; theorieën zijn immers aan mij niet zo besteed. Maar wel door wat hij deed; interesse tonen en zich ongevraagd in een gesprek mengen, een stoel te pakken en aanschuiven. Iets wat de gemiddelde Nederlander nooit in zijn hoofd zou hebben gehaald. Wat precies de discussie rondom waardigheid ook zo lastig maakt; wat voor de één beleefd is, kan voor een ander juist onbeleefd zijn.

Beleefdheid zou ook heel goed een oorzaak kunnen zijn waardoor mensen ervaren dat de verbinding kwijt is, zoals ik in mijn vorige blog noemde. Er zijn inmiddels zoveel gedragsregeltjes dat we gewoon niet meer weten hoe we op een beleefde manier contact moeten maken. Maakt het daadwerkelijk uit of je iemand linksom of rechtsom benadert of gaat het om de intentie waarmee je dat doet. Sinds wanneer is oprechte interesse verkeerd, alleen maar omdat iemand ongevraagd aanschuift?

img_20161012_135204De uitkomst van het symposium is mij niet bekend, maar dit is volgens mij waar menselijke waardigheid om draait. Dat we weer een beetje nieuwsgierig worden naar elkaar, dat we daarbij respect tonen en tegelijkertijd open staan voor het respect wat de ander ons toont, ookal is dat misschien op een andere manier. Omdat het draait om de intentie die iemand heeft. Wil de ander mij diep in zijn hart respecteren, mij in mijn waarde laten? Als dat het geval is, schuif dan gerust aan. Bijvoorbeeld voor een kop thee (graag groene 😉 Of voor Twee minuten verbinding.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *