Kinderen

Herfstvakantie, dat betekent dat er hele andere mensen op het station zijn dan tijdens een gewone werkweek en dan zijn er vooral ook kinderen. Wat is die oprechte nieuwsgierigheid en de volledig open blik van kinderen prachtig. En de intensiteit waarmee zij zich verbinden, daar kunnen wij als volwassenen nog veel van leren!

Waar volwassen op de achtergrond vaak nog tientallen gedachten laten passeren, zijn kinderen echt volledig gefocust op de ander. Twee minuten kan voor hun daardoor soms echt te veel zijn, twintig seconden is vaak al genoeg. Maar wat doet de tijd er toe? Totaal niet. Het gaat om de verbinding en die is heel erg sterk met kinderen.

dsc_0261Mijn uitleg in Jip en Janneke taal die ik regelmatig aan kinderen geef over wat ik doe en waarom het voor hun veel intenser is;
ik “Weet je wat het gekke is? Dat jij dit veel beter kunt dan je vader of moeder of andere grote mensen”
kind “Echt? Waarom dan?”
ik “Als jij aan het spelen bent met een vriendje of vriendinnetje, dan hoor je vaak niet dat papa of mama iets tegen je zegt. Dat klopt hè?”
kind “Ja!” en zowel kind als ouders knikken heel hard ter bevestiging
ik “Dat komt omdat jij volledig bezig bent met het spel en je vriendje. Volwassen mensen kunnen dat niet meer zo goed. Als die met een vriend op pad zijn, denken ze nog aan honderd andere dingen.”
Als ik dat zeg, kijken kinderen me heel verbaasd aan, alsof ik gek geworden ben; dit is voor hun echt niet te begrijpen.
ik “Omdat jij een kind bent maak je echt contact met anderen, dat is het enige waar je dan mee bezig bent. Grote mensen vergeten dat vaak en daarom zit ik hier met dit bord. Wij als grote mensen kunnen dus nog heel veel van jou leren.”

Waarop de toch al stralende kinderen vaak glunderend hun weg vervolgen. Want dat zij iets veel beter kunnen dan papa, mama en andere grote mensen, dat vinden ze echt prachtig om te weten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *