Verbinding aangaan en verbreken

“Jouw bord is lekker duidelijk”, zo zei een vrouw gisteren. Verbinding aangaan en verbreken, het lijkt alsof we zijn verleerd hoe we dat moeten doen en elkaar daarom vermijden. De duidelijke tekst op mijn bord zorgt er blijkbaar voor dat mensen vooraf weten wat ik vraag en daardoor wel toegeven aan hun nieuwsgierigheid en verbinding met een onbekende aangaan. Het zorgde er zeker voor dat die vrouw kwam zitten om twee minuten in elkaars ogen te kijken.

clipboard14Op het moment dat er een onbekende op ons afkomt, gaan we er van uit dat iemand iets van ons moet. Zoiets simpels als een belangeloos praatje maken, zijn we niet meer gewend. Geef toe, er zijn ook zo veel obstakels; Hoe maak je duidelijk dat je niets meer wilt dan een gesprekje, nu, op dit moment? Je wilt geen date, je hoeft geen geld en je bent zeker niet van plan om met de ander te trouwen… Gewoon een gesprekje, dat is alles. En waar begin je over, je weet immers niet wat de ander interesseert en over het koude weer praten voelt ook zo nutteloos. Dus beginnen we meestal maar helemaal niet aan een gesprek met een onbekende.

Als we dan toch in een gesprek zijn beland, hoe komen we er dan van af? Zo vertelde iemand mij “Ik vond het heel leuk toen iemand in de trein spontaan een gesprek met mij begon, maar ik was ook blij dat hij op gegeven moment uit moest stappen. Mijn reis duurde nog een uur en ik zou het weer te veel hebben gevonden als ik zo lang met hem had moeten blijven praten.” Moeten?! Ja, want ook een gesprek/verbinding beëindigen is een obstakel; het wordt vaak als onbeleefd gezien, als een afwijzing naar de ander gezien. Terwijl dat helemaal niet de bedoeling is.

Op het moment dat ik in gesprek met iemand ben, maar liever iets anders zou doen, dan zegt dat niet zo zeer iets over de ander, maar over mij. Nee, de ander is niet saai, maar misschien ben ik wel moe van een hele lange dag en wil ik gewoon even voor me uit staren. Of als ik liever met iemand anders praat, dan betekent dat ook niet dat de eerste persoon er niet toe doet, maar dat ik degene ben die behoefte heeft aan een ander soort contact, onderwerp, een andere insteek of benadering. Als ik trek heb in mango, kun je me wel pannenkoeken geven. Die zou ik kunnen opeten als ik honger heb, maar het neemt niet weg dat ik nog steeds trek houd in mango.

clipboard15Om te leren hoe we verbinding kunnen aangaan en verbreken kunnen we het duidelijk maken:
Iedereen kan elke dag een tekst op een briefje schrijven. Daarmee geef je een ander de mogelijkheid oprecht geïnteresseerd een gesprek aan te gaan; niet over het koude weer, maar over iets waar jij graag over wil praten. “Mijn passie voor Metallica” of “Wat zou jij doen als je in mijn schoenen staat”.

Dan de regels van verbinding verbreken; de verbinding duurt zo lang als je allebei prettig vindt. Dus ook als je geen zin meer hebt om verder te praten, dan stop je er mee. Hoe?
Onderwerp zichtbaar = ik sta open voor een gesprek over dit onderwerp
Briefje omdraaien = dankjewel voor de verbinding, ik heb nu behoefte me op andere dingen/mensen te richten.

En dat laatste is precies wat ik nu ga doen; iets anders. Dankjewel voor het lezen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *