Geen regels

Verbinding kan niet aan regels gebonden zijn, want dan verliest het haar vrijheid. Juist doordat de verbindingen zichzelf vormen, ontstaan er zulke unieke momenten. Dat bewezen de verbindingen zaterdag wel.

clipboard03Toen ik net begonnen was met Twee minuten verbinding, bedacht ik me terwijl ik met iemand lang in gesprek was “Omdat ik nu in gesprek ben, loop ik misschien mensen mis die ook het oogcontact willen” om vervolgens te denken “Gelukkig gaat het mij om de verbinding en niet om zoveel mogelijk ogen af te werken” en vervolgde met alle aandacht het prachtige gesprek.

En hoe divers kunnen verbindingen zijn. Zaterdag begon met een oudere dame, waarbij we elkaars handen vasthielden en er zoveel warmte stroomde, echt geweldig. Tot slot gaf ze mij nog wijze, liefdevolle raad. Vervolgens kwam er een machinist die een paar tellen had voordat hij weer een trein vol mensen moest bedienen. Hoe fijn dat iemand de weinige tellen die hij heeft, besteedt aan verbinding met een vreemde, met mij.

Een man met wie ik over een paar meter afstand het oogcontact had, waardoor andere mensen bleven staan om te kijken wat er precies gebeurde. Zoals een jong meisje dat daarna kwam vragen wat ik aan het doen was en waarom. Zo heerlijk die openheid en onbevangenheid. Ook mocht ik  mij verbinden met een Koerdische vrouw die graag wilde en tegelijk vond ze het zo moeilijk om elkaar in de ogen te kijken. Kon zij zichzelf maar zo zien als ik haar zag, zo’n mooie lieve vrouw.

clipboard06Daarna volgden opeens verbindingen met lange gesprekken. Eerst een enthousiaste vrouw, die mij al vaker had zien zitten maar dan op weg was naar haar werk en blij was dat ze nu eindelijk kon gaan zitten voor verbinding. Ze vertelde ook over haar passies en blog dat ze schrijft, neem maar eens een kijkje op: http://villasappho.nl/

Toen een man die ik al eerder in de ogen had gekeken en die een lange reis had ondernomen om weer verbinding aan te gaan. Het fascineerde hem hoe zoiets simpels als twee minuten oogcontact verbondenheid kan brengen. Terwijl hij me trakteerde op thee en lekkers, een ontzettend lang en mooi gesprek gehad.

clipboard05Het oogcontact met een conducteur leidde vervolgens tot een gesprek met hem, een vrouw die het gebeuren vanaf de eerste verdieping had gadegeslagen en een vrouw die aan de andere kant op het bankje zat. Die laatste was een vrouw uit Zierikzee, die ik vervolgens ook in de ogen mocht kijken en ook daarmee een heel persoonlijk gesprek had. Het is niet aan mij om de details van andermans leven hier te delen, maar ook dit was weer zo’n mooi verhaal over moeilijke tijden en hoe keuzes voor jezelf maken kan leiden tot een leven vol liefde.

Tot slot nog een jong persoon, voor wie alle drukte soms teveel is, maar met wie het wel zo fijn was om twee minuten verbonden te zijn.

Nu heb ik niet eens alle verbindingen genoemd, maar hopelijk kun je zien hoe verschillende iedere verbinding liep. Verbinding is zo fijn als je die uit vrijheid aan kunt gaan; gewoon omdat je het allebei wilt en er geen verplichtingen zijn. Dankjulliewel voor deze bijzondere zaterdag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *