“Ik ben geweldig”

“Laat niemand je wijsmaken dat je het niet waard bent” Deze woorden had ik zo graag tegen een vrouw willen zeggen na de Twee minuten verbinding, maar ik wist niet zeker of dat paste. Ik kende haar immers pas twee minuten en wat wist ik over haar leven? En toch heb ik het idee dat ze het nodig heeft, dus hoop ik dat ze deze woorden leest; we hadden afgelopen maandag, 9 januari, verbinding.

clipboard07Steeds vaker komt er een bericht vanuit mijn hart naar voren tijdens een verbinding. Het hoeft niet altijd iets zwaars te zijn, het kan ook zoiets moois zijn als “Wauw, jij bent zo’n liefdevol persoon.”. Alhoewel ik regelmatig het gevoel heb dat ik mag zien wat voor prachtige persoon er tegenover me zit, terwijl deze persoon dat zelf niet helemaal beseft. Op zo’n moment wens ik dat die persoon zichzelf zou kunnen zien door mijn ogen.

Zoals de jongeman afgelopen maandag, die me na het oogcontact vroeg wat mijn gevoel was. Als iemand het vraagt, voel ik me wel vrij het te zeggen. “Wees net zo lief voor jezelf als je voor anderen bent” was mijn bericht aan hem. Hoe komt het dat zo veel van ons meer liefdevol zijn naar anderen dan naar onszelf? Als een vriend in de problemen zit, sla je een arm om hem/haar heen en zeg je dat het goed komt. Maar als je zelf in de problemen zit, zeggen we vaak tegen onszelf “Idioot, hoe kon je er zo’n puinhoop van maken”. Veel heilige geschriften zeggen “Heb je naasten lief zoals jezelf”, maar voor veel mensen zou het geen kwaad kunnen om dat om te draaien. Wees net zo vriendelijk, aardig en liefdevol voor jezelf als je voor je beste vriend zou zijn.

Van jezelf houden is niet het makkelijkste om te doen. Vooral in Nederland, waar het Calvinisme met de paplepel is ingegeven en we geleerd hebben om “normaal te doen, dan doe je al gek genoeg”, niet te koop te lopen met onze successen en om ingetogen te zijn. Dus aan jezelf toegeven dat je de meest geweldige, wonderlijke en prachtige persoon bent doen we niet vaak. Wat een verschil met de les die een vader in de VS aan zijn jonge dochter leert in deze video “Ik ben niet beter dan een ander en niemand is beter dan ik. Ik ben prachtig. Ik ben geweldig.” Voor een Nederlander klinkt dit behoorlijk overdreven. Denk er eens over na, is er iets wat dit meisje over zichzelf leert dat niet klopt? En als het voor haar geldt, waarom geldt het dan niet voor jou?

Je hebt wellicht niet iemand die iedere ochtend naast je staat, zoals dit meisje. Geen zorgen, alles wat je nodig hebt is slechts 2 minuten van de 1440 die je iedere dag tot je beschikking hebt en een spiegel om in te kijken. Je hoeft zelfs niets te zeggen. Kijk in je eigen ogen; niet terwijl je je haar borstelt of je tanden poetst, maar net zo gericht zoals je in mijn ogen zou kijken; je verdient die twee minuten aandacht. Kijk eens goed, haal diep adem, kijk in je linker oog, kijk in je rechter oog en zie; zie wat voor prachtige en liefdevolle persoon je bent. Je bent geweldig.
Geniet.

Zijn twee minuten te veel om mee te beginnen? Je kunt met zo weinig als 10 seconden beginnen, net wat prettig voor jou is. Nog steeds te moeilijk om jezelf aan te kijken? Denk eens aan iemand van wie je intens veel houdt; je kind, je kat, je moeder, wie dan ook. Zie de blik in je ogen, hoeveel liefde je voelt. Hoe veel liefde er in jou zit voor die persoon. Dat is het, hoe veel liefde er in jou is. Je bent een liefdevol persoon.
Geniet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *