Vrijheid en verbinding

Morgen, 5 mei, is het bevrijdingsdag. Vrijheid en verbinding, hoe gaan die twee samen? Praktisch gezien op een simpele manier; op het bevrijdingsfestival in Zwolle zal ik met Twee minuten verbinding aanwezig zijn; van 11 tot 18 uur op de festivalboulevard (Wethouder Alferinkweg) en om 19.20 voor een speciale verbinding op het hoofdpodium.

Vanuit de filosofische benadering kun je je afvragen of iedere vorm van verbinding een beperking is van vrijheid. Sommige vormen zijn overduidelijk, zoals dwang of gevangenschap. Toch kan ook een verbinding zoals een vriendschap of relatie theoretisch beschouwd worden als een soort beperking; zodra je afspraken maakt, ben je immers niet meer geheel vrij om te doen en laten wat je wilt. Verbinding aangaan met een willekeurige onbekende kan om die reden vrijer zijn dan verbinding met een bekende; je hebt immers nog geen verplichtingen naar elkaar.

Zijn wij eigenlijk echt vrij in Nederland? We hebben ongelooflijk veel regels en gewoontes. Zo gaan we bepaalde groepen jongeren uit de weg en op een bevrijdingsfestival mag je bijvoorbeeld niet over de hekken klimmen. Terwijl er niks ergs zou gebeuren als iemand over het hek zou klimmen omdat hij het simpelweg zo leuk vindt om over hekken te klimmen. We gaan echter uit van de slechtste bedoelingen, maken daar regels voor en leggen aan alle mensen beperkingen op omdat we niet het vertrouwen hebben dat het zonder die regels wel goed zal gaan.

Dat is ook hoe veel mensen omgaan met onbekenden die ons benaderen, vaak gaan we die uit de weg omdat we uit gaan van het slechte; ervaring heeft ons geleerd dat onbekenden de verbinding aan kunnen gaan als ze iets van ons nodig hebben, zoals aandacht of geld; iemand die iets wil verkopen of meteen uit is op meer. Daarom hebben we de gewoonte om terughoudender naar onbekenden te zijn, terwijl de meeste onbekenden helemaal geen verkeerde bedoelingen hebben.

Daarom hoop ik morgen mensen te inspireren; dat ze in gaan zien dat verbinding met een onbekende juist heel vrij en simpel is. Er zijn geen verplichtingen, er zit niets aan vast. Ieder heeft de vrijheid om elk moment de verbinding aan te gaan, te verbreken of langer door te laten gaan. Gewoon omdat de ander en ik daar op dat moment zin in hebben en we er vertrouwen in hebben dat het goed komt.
Meer is er niet nodig om verbonden en vrij te zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *