Nuchterheid

Gisteren, 11 mei, was een dag met verbinding en stralende mensen, zoals je op de foto’s kunt zien. Ook waren er momenten zonder zichtbare verbinding, want het ontruimingsalarm ging af op Utrecht Centraal station. Het bleek loos alarm te zijn. Dat was in eerste instantie natuurlijk niet duidelijk en het was erg leuk om te observeren wat er toen gebeurde.

Onze Hollandse nuchterheid zorgt er wel eens voor dat we niet het warmste volk zijn om de verbinding aan te gaan. Dat is jammer, maar op andere momenten komt die nuchterheid ook goed van pas. Als zo’n alarm afgaat bijvoorbeeld. Vrijwel iedereen reageert op een ontspannen manier; mensen kijken op, luisteren, zien geen grote narigheid en lopen rustig naar de uitgang, trein of bestellen toch nog eerst een frietje, want er moet natuurlijk ook gegeten worden.

Chaos en paniek zijn aan onze nuchterheid niet besteed. Dus die nuchterheid is op de juiste momenten ook heel waardevol. En zorgt die nuchterheid voor meer verbinding dan we zelf beseffen. Misschien laten we aan de buitenkant niet uitbundig blijken dat we van verbinding houden; diep van binnen zijn we in ieder geval nog steeds met elkaar verbonden.

Waarom ik dat weet? Zelfs bij een groot ontruimingsalarm raken we niet in paniek en kijken we niet angstig naar onze buurman. Onze nuchterheid zorgt dat we nog steeds het vertrouwen hebben dat het wel los zal lopen, dat het dus wel goed zal komen. En dat vertrouwen kan alleen bestaan als we ook nog steeds het vertrouwen in de mensen om ons heen hebben. Het vertrouwen dat die zo slecht nog niet zijn en dat we er met z’n allen wel gaan komen.

Dankjewel nuchterheid voor je onzichtbare verbinding en vertrouwen.
Dankjewel mooie mensen voor jullie zichtbare vertrouwen en verbinding.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *